Veel gestelde vragen
Wat zijn SIPs?
Structural Insulated Panels (SIPS) zijn samengestelde panelen die kunnen worden gebruikt in muur- en plafondconstructies en die bekend staan als een Modern Method of Construction (MMC, moderne bouwtechniek). Werken met SIPS betekent een “Fabric-First”-benadering. De panelen kunnen eenvoudig worden verwerkt in een groot aantal verschillende constructieonderdelen als daken, dragende of niet-dragende wanden of als alleenstaand constructieonderdeel. Ook kan het gebruikt worden als een samengesteld constructieonderdeel, bijvoorbeeld als binnenspouwblad of als dakpakket.
Waaruit zijn SIPs opgebouwd?
Over het algemeen worden SIPS gemaakt van Oriented Strand Board (OSB)-oppervlakken. De panelen kunnen echter ook worden gemaakt van andere plaatmaterialen, zoals multiplex en cementgebonden spaanplaat (CPB). SIPS kunnen worden geproduceerd met verschillende soorten kernen, waaronder:
De SIPS van Hemsec worden geproduceerd door middel van een hardschuimsysteem van polyurethaan tussen twee buitenplaten van 15mm Orientated Strand Board (OSB/3). Dit zorgt voor uitstekende mechanische eigenschappen en een goede isolatie.
Wat is U-waarde?
De U-waarde is het resultaat van de meting van de warmtestroom door elke combinatie van materialen, luchtlagen en luchtruimtes. Hoe lager de U-waarde, hoe langzamer de verplaatsing van warmte in en uit een gebouw en hoe beter de kwaliteit van de isolatie.
In welk type gebouw kunnen SIPs worden toegepast?
SIPs kunnen praktisch in elke sector (woningbouw, recreatie, winkels, onderwijs) worden toegepast als dragende bouwschil of gevelvulling met een stalen, betonnen of houten frame.
Waarom zijn SIPs beter dan traditionele bouwmethoden?
Is bouwen met SIPs duur?
De aanloopkosten voor het bouwen met SIPS zijn in vergelijking met bouwen met traditionele methoden, (HSB of stapelbouw) hoger. Hoeveel hoger is afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Het bouwen met SIPS is op de lange termijn echter kosteneffectief omdat de bouw/montage sneller verloopt, er ter plaatse minder materiaal wordt verspild en het gebouw energiezuiniger zal zijn waardoor aanzienlijk op kosten kan worden bespaard.
Welk funderingtype moet ik voor een SIPs-bouwwerk gebruiken?
SIPS kunnen op elke fundering worden gebruikt. De afwijking in de fundering (ondergrond) mag echter niet meer dan +/- 10 mm bedragen om de panelen eenvoudig te kunnen installeren.
Hoeveel tijd kan worden bespaard met het bouwen met SIPs?
Er kan aanzienlijk (tot 60% minder tijd) worden bespaard in vergelijking met traditionele bouwmethoden indien een ervaren sips-installateur de bouw uitvoert. Dankzij de samenstelling van SIPs hoeven afzonderlijke werkzaamheden, zoals houten frames maken, isoleren en afwerken niet meer te worden uitgevoerd.
Dankzij de flexibiliteit van SIPs kunnen architecten ramen en deuropeningen voor het gebouw ontwerpen zonder dat daarvoor extra steunen en lateien nodig zijn. Voor levering kunnen panelen in de fabriek in een enkele wand of in een wand van een groot formaat worden ingebouwd zodat de installatie ervan nog sneller gaat en nog minder materiaal wordt verspild. Wanneer de SIPS zijn geïnstalleerd, kunnen deze aan de binnen- en buitenzijde worden afgewerkt.
Wat zijn de opties voor de extern afwerken?
Er zijn diverse mogelijkheden voor externe afwerkingen en de keuze is een kwestie van persoonlijke voorkeur. U kunt kiezen voor een traditionele bakstenen spouwmuur of, gepleisterde muur, steenstrip, houten afwerking, leisteen, koper, zink, roestvrijstalen felssysteem enzovoort.
Zijn SIPs duurzaam?
Een gebouw van SIPs is net zo duurzaam als andere constructievormen. Wanneer het bouwwerk correct is ontworpen en goed wordt onderhouden, kunt u een levensduur van minimaal 60 jaar verwachten.
Wat is een koudebrug?
Een koudebrug is de mogelijkheid dat kou van buitenaf op de binnenwanden wordt overgebracht met koude plekken en vocht tot gevolg. Een thermische brug/koudebrug ontstaat wanneer materialen die slecht thermisch isoleren contact maken waardoor warmte door het ontstane pad kan stromen.
SIPS-panelen zijn voorzien van een geïsoleerde kern waardoor thermische bruggen/koudebruggen praktisch helemaal worden voorkomen.
De Structural Insulated Panels van Hemsec kunnen worden verbonden met een geïsoleerde SIP-verbinding (Spline) die voor een ononderbroken kern van polyurethaan (PUR) door de wanden en het dak van het gebouw zorgt. Hierdoor wordt de thermische efficiëntie van het gebouw aanzienlijk verbeterd vergeleken met het gebruik van houten framestijlen.
Wat betekend luchtdichtheid?
Een slechte luchtdichtheid is tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van warmteverlies. De superieure luchtdichtheid van SIPS en de verbindingsmethode zorgen voor een luchtdichte constructie die voldoet aan de vereisten van de nieuwste bouwvoorschriften.
Hoe zit het met de milieu belasting?
De Structural Insulated Panels van Hemsec zijn gemaakt van hout afkomstig van beheerde plantages. Hout wordt beschouwd als duurzaam bouwmateriaal omdat het afkomstig is van een vernieuwbare bron en weinig opgeslagen energie bevat.
De kern van polyurethaan (PUR) in onze Structural Insulated Panels is CFC/HCFC-vrij met nul onzonafbrekend vermogen en heeft een waarde van minder dan 5 voor aardopwarmingsvermogen, als vastgesteld door BASF.
Hoe zit het met de brandveiligheid?
SIPs worden normaal gesproken op eenzelfde manier benaderd als traditioneel houtskeletbouw (HSB) als het gaat om brandveiligheid. De panelen zijn, net als HSB van zichzelf brandbaar en moeten zodoende worden bekleed met brandwerende materialen (bijv. Gipskarton).
Indien het paneel onafgewerkt wordt toegepast, is voor het OSB een brandklasse D en rookklasse S2 van toepassing. De PUR kern valt in brandklasse B.
NB: de eisen uit het bouwbesluit voor dit onderwerp vind u onder afdeling 2.9.
Wat is de akoestische isolatie van SIPs?
Hemsec SIPs kunnen de volgende akoestische isolatie waarden halen:
- Los paneel: Rw = 28dB
- Paneel + 2 lagen gips: Rw = 37dB
- Paneel + 4 lagen gips: Rw = 44dB
Testrapporten zijn op aanvraag verkrijgbaar.
NB: een los paneel heeft ca. de geluidisolatie van een standaard kozijn.
T +31 (0)517 592 302
T info@sipssupply.nl
W www.sipssupply.nl
Copyright © Alle rechten voorbehouden Sips Supply B.V.
KvK 683 959 65
BTW NL8574.22.406.B01
IBAN NL 23 INGB 000 75 89 953